19:00

Dalby GIF

Referat: AIF Barrikaden - Dalby GIF

Startelvan: Ameer – Alfons, Martin N, Gustav, Christian – Jimmy, Maksym, Johan E, Linus – Joel J, Hkmat

Avbytare var Vaslis som spelade sista halvtimmen som höger yttermittfältare, Florian och Arshad som spelade sista 20 minuterna som innermittfältare resp. släpande forward/offensiv mittfältare samt Olle som spelade sista 12 minuterna som anfallare.

Dalby spelade inte förvånande väldigt defensivt men fick i början också på snabba kontringar till några avslutslägen varav ett riktigt bra men de resulterade inte i annat än skott en bra bit utanför och/eller över. Att vi ö.h.t. gav Dalby en del hyfsade avslutslägen berodde nog på ren – omedveten – underskattning för sedan dröjde det till sista 20 minuterna av matchen innan de skapade något framåt igen ö.h.t.

Vårt eget spel lämnade verkligen allt annat att önska. Visst rullade vi runt bra i backlinjen och vände spelet där men oerhört ofta tappade vi bollen när vi väl satte igång våra anfallsförsök och vi hade en mängd mycket dåliga passningar också av spelare som normalt är mycket säkra passningsspelare. Vi försatte oss i en mängd onödiga närkamper – eftersom vi bjöds stora ytor på mittfältet – som även normalt starka närkampsspelare dessutom förvånansvärt ofta förlorade. Vi var också sämre än vanligt i luften. Vi flyttade inte upp tillräckligt med folk när vi vunnit bollen och eftersom Dalby ju spelade så defensivt var vi nästan alltid kraftigt numerärt överlägsna när vi anföll. Åtskilliga gånger befann sig bollhållaren ensam med 4-5 motståndare på topp eftersom ingen fyllde på.

Vi fick dock till 2 bra chanser i första halvlek. Den första var ett missat jättefriläge i den 27:e min och den andra ett långskott i ribbans överkant i 44:e min.

Vårt spel blev väl i samtliga ovannämnda avseenden något bättre (men ändå inte överdrivet bra) i 2:a halvlek. I den 50:e min gjorde dock Hkmat på ett distinkt skott nära krysset efter assist av Gustav (och gick därmed upp på 2:a plats i seriens skytteliga och det låter ju väldigt bra även om värdet på denna prestation mildras lite om man vet att den Skånekurdspelare som leder har gjort 18 mål!). Därefter var ju Dalby tvungna att ändra sin spelidé vilket som bekant brukar vara svårt och till en början ledde deras uppflyttning av laget bara till ett antal skott utanför och ett par ofarliga hörnor/frisparkar. Däremot hade vi inom loppet av en minut två jättelägen att öka på vår ledning men båda missades. Då hade vi hunnit fram till 67:e resp. 68:e min.

Ytterligare några minuter senare fick Dalby en trippelhörna där vi speciellt på den ena var tämligen oorganierade och bollen gick lite kors och tvärs framför mållinjen utan att någon hade kontroll på den. Där såg det riktigt farligt ut. I den 82:a min kom en ännu bättre målchans för dem när Ameer som annars var felfri sparkade ut bollen rakt till deras toppforward. Han lobbade med bra känsla bollen över Ameer mot bortre stolpen men bollen smet någon decimeter (?) utanför denna stolpe.

Sedan de haft ett pressat långskott som tuschade Alfons och gick tätt utanför i den 88:e min var det dags för en kvittering i den 90:e min när de efter en hörna fick straff sedan domaren uppgett att en av våra spelare skallat en motståndare även om han inte såg vem och därför inte kunde verkställa den utvisning han ansåg att skallningen skulle rendera. Eftersom ingen i vårt lag förstod vem som avsågs känns straffen tveksam men från läktarplats var det omöjligt att avgöra om domslutet var korrekt. I vilket fall som helst satte straffskytten dit bollen hur säkert som helst och därmed släppte vi in vårt första mål på nära 5 timmars spel.

Därmed trodde man naturligtvis att det flyt vi haft i en del jämna matcher i år till slut skulle få en ände och besvikelsen var naturligtvis stor eftersom vi mötte ett av seriens sämre lag på hemmaplan. Men vi skulle få sista ordet även i den här matchen. I den 92:a min slår Maksym en frispark som Martin touchar med huvudet så att bollen hamnar i målet bakom deras 14-årige (!!!) målvakt (hur många sådana mål har Martin inte gjort genom åren bara genom att befinna sig på rätt ställe?) och därmed borde givetvis segern vara bärgad men Dalby hann med ett par-tre anfall till innan domaren blåste av efter drygt 94 min och vi kunde andas ut.

Även om vi verkligen inte gjorde någon stormatch – även om försvaret var fullt godkänt - får segern även om den satt hårt inne anses som klart rättvis. Vi hade både ett större bollinnehav och också fler heta målchanser än dem. Av deras många avslut var det få som var särskilt farliga.

Sedan Arlöv som väntat (av undertecknad d.v.s. som talat om för alla och envar att det skulle gå så) idag slagit Türk Anadolu borta (5.50 på oddset?) med siffrorna 2-1 så har vi åtminstone fram till i morgon en marginal till tvåan på hela 8 poäng och en överlägsen målskillnad.

Statistik: Hörnor: 5-7 Avslut på mål: 7-3 Avslut utanför: 4-12

Till sist en mycket stor eloge till Dalbys trevliga ledare som efter den här försmädliga förlusten inte visade någon bitterhet ens några få minuter efter matchens slut.